Practică

Sistemul de avertizare timpurie

Sistemul de avertizare timpurie este exact ce-i spune numele: un sistem care vă atrage atenția că trebuie să trageți de volan (de volanul business-ului, sigur) pentru că altfel nimeriți în șanț sau în gard.

Citiți, vă rog, articolele de break even point și despre costul marginal, apoi putem reveni aici.

Să vedem despre ce este vorba. Să presupunem că aveți o covrigărie (exemplul a devenit deja clasic de la celelalte articole) pentru care știți care sunt costurile pe total și pe produs (nu mai reiau teoria asta). Lucrurile funcționează, clienții vin, produsele sunt bune și se cumpără. Fluxul de numerar funcționează, este pozitiv la finalul fiecărei zile, luni, etc.

Într-o zi (așa încep marile povești) angajații vă spun că nu mai vor să muncească pe salariul pe care-l au, ci vor mai mult. Și-au făcut ei niște calcule (foarte multă lume se pricepe să calculeze banii altora) și covrigăria câștigă foarte mult, așadar ei pot fi plătiți mai bine. Deci, vor mai mult.

Sau, furnizorul de făină vă anunță că de luna viitoare prețul făinii va crește (căutați pe piață și nu găsiți mai ieftin). Sau, furnizorul de apă, sau cel de curent, vă anunță că vă cresc tarifele. Tot felul de fapte bune.

De asemenea, este foarte posibil ca, vis-a-vis, sau lângă covrigăria existentă care vinde covrigi cu 1 leu, să vină un concurent care să vândă covrigi cu 80 de bani (poate că sunt covrigi mai mici, dar dacă și-a pus o reclamă mare, cine mai bagă de seamă dimensiunea covrigului?) Cert este că vă pleacă clienții la concurență.

Costurile crescute pot fi mutate în preț. Dar și prețul trebuie să-l scădeți. Atunci ce va trebui să faceți? Să creșteți cantitatea. Trebuie să vă faceți socotelile costurilor maxime pe care vi le puteți permite (ca să știți cât acceptați din pretențiile angajaților – poate acceptați tot ce cer, poate aveți de unde) și care sunt prețurile minime pe care vi le puteți permite (poate puteți să vindeți covrigul cu 60 de bani, și atunci concurența o să gâfâie serios). Sigur, toate aceste modificări vor duce și la schimbări în cantitatea de break even, care, sigur, va crește. Noua cantitate va trebui să fie comparată cu capacitatea de producție (pot să fac atâția covrigi?), cu piața (pot să-i vând) și va trebuie să treacă prin analiza break even point + 1 și break even point – 1.

Dacă vreți suport pentru aceste calcule, atunci aici găsiți un fișier Excel care vă face calculele și un manual care vă învață clar pașii.

Dacă aveți orice fel de întrebări pe tema asta, vă aștept la Contact.

Vă doresc succes în business!

Have any Question or Comment?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonare la sit via e-mail

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest sit și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

(Dacă scrii adresa de e-mail și apeși "Abonare" vei primi mail-uri pe adresa pe care mi-ai lăsat-o; voi considera că ai citit Politica de Confidențialitate)

Link-ul de dezabonare este mai jos.
Have no product in the cart!
0
%d blogeri au apreciat: