Impozit pe cifra de afaceri – update

De prisos să mă alătur corului care spune că acest lucru este contraeconomic. Îmi imaginez doar câteva efecte:

  1. Firme care lucrează la limita de supraviețuire vor dispărea. Asta înseamnă, în cel mai bun caz, doar șomaj (deci presiune pe bugetul de asistență socială)
  2. Se va demotiva creșterea cifrei de afaceri (care vine la pachet cu creșterea cheltuielilor, dar impozitul, în cazul impozitului pe cifra de afaceri, va crește liniar)
  3. Se vor demotiva investițiile (sunt niște costuri suplimentare care nu duc imediat la creșterea cifrei de afaceri, deci cash-ul rămas la dispoziția firmei ar scădea)
  4. Plata către furnizori va fi întârziată în scop de retenție a cash-ului (care furnizori, la rândul lor, sunt clienții altor furnizori, ceea ce va duce la întârzieri în tot circuitul)

Presupun că se va elimina scutirea de impozit pe cheltuielile de inovare (era, la un moment dat o discuție pe tema asta) ceea ce va face ca România să redevină o economie înapoiată.

Drept urmare, firmele care au posibilitatea de relocare se vor muta în alte țări, mai prietenoase fiscal, ceea ce înseamnă, în cel mai bun caz, doar șomaj. Dar, doar ca exercițiu, să ne imaginăm ce-ar fi să plece producția Dacia în altă țară (Dacia Renault oricum nu mai consideră România o țară favorită, cere autostrada aia dintre Pitești și Sibiu de câțiva ani și nimeni nu-i dă nici o atenție).

Personal sunt speriat de programul de guvernare, sper totuși ca această idee a impozitului să nu fie aplicată.

Updatearticol de pe Hotnews aici .

Spread the word. Share this post!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: