Cifra 3

Cifra 3 este una dintre cele mai misterioase pentru că nu apare nicăieri în natură. În momentul definirii cifrelor, oamenii acelor timpuri (posibil mesopotamieni sau asirieni) nu au avut nimic natural de numărat până la 3; nu există plante sau animale care să aibă vreo ceva în număr de 3: animalele pe care le vedeau oamenii cu pricina aveau (ca și în timpurile noastre) un bot, o coadă, doi ochi, două urechi și, brusc, patru picioare. La fel, în cazul oamenilor, avem două urechi, două nări, patru membre, etc., nu există nimic care să fie în număr de 3. Este important acest lucru pentru că foarte mult timp oamenii nu au avut un sistem numeric, iar cifrele nu existau independente ci într-o legătură foarte strânsă cu obiectele pe care le defineau.

Aș fi înclinat să cred că cifra 3 a apărut ca o cifră de tranziție de la 2 la 4 (numere care se pot reprezenta natural cu ușurință); mi-am imaginat deseori câtă trudă trebuie să fi fost trecerea de la 1 la 2 (de la unic la mai mulți), și apoi, o trudă imensă pentru trecerea de la 2 la 3, fără nici un fel de sprijin natural, cifra 3 fiind o cifră creație a minții umane (am citit recent că raportul dintre densitatea apei și densitatea pietrei este de 1:3, deci omul primitiv trebuia să care de trei ori mai puțină piatră decât apă, cu același efort; acest lucru se traduce în capacitatea pieilor cu care ar fi transportat apa, respectiv piatra).

Totuși,  în natură apare cifra 3: dacă unul și al doilea se unesc (bărbatul cu femeia, masculul cu  femela) atunci poate să apară un al treilea mic, poate să apară cifra 3, în special la rasa umană. Cifra 3 este, așadar, o cifră care simbolizează viața, iar prin viață,  simbolizează bucuria (eu experimentez cifra 3 de 11 luni de o manieră personală).

Din punct de vedere creștin, cifra 3 reprezintă sfânta treime, deci, în continuare simbol al vieții (veșnice, de data asta). De altfel, în noul testament cifra 3 este foarte prezentă (vin cei trei magi de la Răsărit, aduc trei daruri, Isus a fost răstignit alături de alți doi, a înviat după 3 zile, apostolii erau în număr de 12 – multiplu de 3, templul ar fi putut fi reconstruit după 3 zile, etc.); cifra 3 apare și în alte religii: egipteni: Isis – Osiris – Horus; romani: Jupiter – Venus – Bacchus; indieni: Vishnu – Kali – Krishna. Cu toate acestea, așa cum am explicat mai devreme, este posibil ca cifra 3 să fi avut însemnătatea ei practică înainte de revelația religiilor.

Din punct de vedere matematic, cifra 3 este definită ca fiind un număr pozitiv prim, impar, primul număr prim al lui Fermat, al patrulea număr din șirul lui Fibonacci și al doilea care este unic, în același șir; reprezintă cea mai mică valoare cu care se poate construi o figură geometrică închisă (triunghiul); în alfabetul grec triunghiul este litera Delta, cea cu care, în matematica modernă, simbolizăm diferențele. De asemenea, trei puncte sunt întotdeauna coplanare. Numerele care se divid cu 3 au o proprietate interesantă: suma cifrelor lor este, de asemenea, divizibilă cu 3. Întâmplător sau nu, legat de cifra 3 ca fiind uniunea dintre unul și al doilea, cifra 3 este suma cifrelor 1 și 2. Dacă este scris sub forma 111 trimite direct la proporția de aur, anume împărțirea unui segment de dreaptă în două subsegmente  inegale, astfel încât raportul dintre cele două subsegmente să fie egal cu raportul dintre subsegmentul mai mare și segmentul de dreaptă.

Trei impulsuri care se succed la același interval de timp îl fac pe cel de-al treilea observabil. De aceea, trei lovituri sunt cea mai rapidă și sigură metodă de a da momentul de începere a unei acțiuni comune: unu, doi, trei – și!

În basmele populare românești,  cifra 3 reprezintă cifra perfecțiunii: împăratul are trei feciori, sau fete, iar cel mai mic (cel de-al treilea, așadar) este cel mai bun și duce la îndeplinire sarcinile poveștii. În el (ea) sunt sublimate toate caracteristicile perfecțiunii omenești. De foarte multe ori, feciorul cel mic, pentru a se vedea dacă este pregătit să facă față diverselor sarcini este supus de diverse personaje (tatăl, un prieten de-al tatălui, sau chiar calul) la trei încercări și abia după ce trece de a treia încercare i se explică sarcinile pe care le are de făcut în timpul poveștii.

În viața de zi cu zi, cifra trei funcționează ca măsură a suficienței, deci a plenitudinii: „i-am spus de trei ori, nu-i mai spun a patra oară“. (personal, am observat, în ceea ce mă privește, că-i dau voie fiului meu să-și arunce doar de două ori jucăriile pe jos; a treia oară nu i le mai dau)

Treiul înseamnă, de asemenea, trecut, prezent și viitor; lungime, lățime, înălțime; trup, suflet și spirit.

Reprezintă și un sistem modern de proiecție a filmelor!

Spread the word. Share this post!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: