Pentru firma Radiocom (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii) am lucrat o perioadă foarte lungă, mai exact între lunile iulie şi noiembrie ale anului 2010.

A fost un proiect de calculaţie de costuri, un sistem pentru calcularea costurilor pe activităţi.

Am semnat un protocol de confidenţialitate cu Radiocom, aşadar nu pot povesti foarte mult. Următoarele chestii sunt, însă, interesante:

  1. Cererea de consultanţă a venit la presiunea arbitrului în telecomunicaţii, ANCOM
  2. SNR simţea nevoia unei mici curăţenii, dar nu ştia „de unde să înceapă”
  3. au fost 5 luni de matematică economică; s-au tradus în tot atâtea luni de arheologie economică (căutat şi săpat după informaţii).

Am construit un sistem de calculație de costuri structurat pe activități, apoi pe servicii.

În acest moment, SNR ştie exact cât costă fiecare staţie de transmisie şi ştie cât costă fiecare activitate / serviciu pe care o / îl pune la dispoziţia clienţilor săi. Are un sistem matematic construit robust şi modulabil ca un LEGO.

Interesant era modul în care eram eu și colega mea, Laura Dumitrașcu, eram percepuți în cadrul companiei Radiocom: noi eram cei care trebuia să decidem ce costuri trebuie să fie tăiate și, mai mult, ce persoane să fie date afară (foarte departe de misiunea noastră de consultanță). Ironia sorții face ca, la câteva luni de la terminarea proiectului, să citesc pe hotnews faptul că 1.500 de persoane au fost date afară de la Radiocom în scopul economisirii resurselor financiare.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: