Publicat pe

Buget de nuntă

Ați vrea, bănuiesc, să știți la ce trebuie să vă așteptați financiar, atunci când se termină nunta (e un eveniment de întrajutorare). De asemenea, atunci când se termină nunta și trebuie să numărați banii primiți drept ajutor (că-i veți da înapoi, dacă nu i-ați plătit deja în avans) trebuie să aveți un sprijin și să vă notați ce ați primit de la cine (ca să știți cât veți da înapoi și cui).

Nici nu trebuie să cheltuiți în stânga și în dreapta fără măsură (tocmai din acest motiv costul fișierului este așa de mic). Trebuie să știți nivelul cheltuielilor, trebuie să știți cum se repartizează în cheltuielile totale și în ce măsură le acoperiți.

Publicat pe

Buget de evenimente

Am făcut seminarii și conferințe din 2005 până în 2016. În fiecare an au fost cel puțin 10 (în unii ani au fost chiar 14) evenimente. Faceți socoteala.

Au fost făcute la hoteluri, la centre de conferințe, la biroul firmei. Participanții voiau mâncare și cazare, sau nu. Veneau singuri sau însoțiți (iar despre însoțitoare putea să se fi știut, sau nu). Au fost făcute în România și Austria.

Vă spun toate astea ca să înțelegeți că mă pricep la organizat evenimente, iar lucrul pe care-l pot împărtăși cu voi pe sit este bugetul unui asemenea eveniment.

Știu cum e să stai cu sufletul la gură că nu se strâng suficienți oameni ca să-ți acoperi costurile (e bine să știi, măcar, care este numărul ăla de oameni) sau dacă să pui la masă o sticlă de șampanie sau nu, sau cât ar costa suplimentar să aduci speaker-ul ăla scump, dar care ar atrage lume.

De aceea vă invit să descărcați fișierul de mai jos.

Publicat pe

Calculația de costuri

ce este ea și la ce ne trebuie

Ne trebuie să știm că avem prețul peste cost și că atunci când vindem ceva, vindem în câștig. Nu este vorba numai despre costurile care se înglobează în produs (la un covrig – apă, făină, sare, susan, etc.) ci este vorba și despre costurile adiacente  (gaz, cuptor, angajați, chirie, etc. ).

Suplimentar, mai e o chestie: având în vedere că am costuri care nu se înglobează direct în produs (ultimele pe care le-am înșirat) îmi pun întrebarea „câți covrigi trebuie să vând eu zilnic ca să fiu pe 0?” Eventual, cam care este ora până la are trebuie să vând niște covrigi astfel încât să-mi acopăr costurile, iar restul de covrigi pe care-i vând în restul zilei să fie câștigul meu? (e fain să poți gândi  și să controlezi business-ul așa). Adică vând covrigi până la ora 15:00 ca să-mi acopăr costurile totale. Apoi, de la ora 15 la 18 cât mai țin deschis, tot ce vând e profit (investiții, dividende, etc.).

Întrebarea rămâne: câți covrigi trebuie să vând?

Fișierul de mai jos răspunde la întrebarea asta. Sunt explicații date pentru folosirea fișierului care sunt destul de clare (dacă nu sunt clare, poți folosi formularul de contact și răspund imediat).

Calculația de costuri răspunde la multe întrebări:

  1. Care e cantitatea minimă?
  2. Care e prețul minim? (dacă se așează unul lângă mine care vinde tot covrigi, cât de mult pot să scad prețul ca să nu pierd? Sau, dacă pierd, cât îmi asum că pierd, cât pot să pierd?)
  3. Cu cât să vând eu covrigi ca să am un profit de 10% peste costuri?
  4. Dacă furnizorul de făină îmi crește prețul la făină, cum îmi afectează asta business-ul? Cîți covrigi trebuie să vând în plus? Ce preț să pun?
  5. Dacă angajații mei vor leafă mai mare, cum mă afectează asta?

Dacă ai mai multe produse (ceea ce este cazul) poți folosi echivalențe de produs: un covrig cu sare = un covrig cu susan; un covrig cu cașcaval = 1,2 covrig cu susan; un pateu cu brânză = 1,5 covrigi cu susan, etc. (echivalențele le stabilești tu, în funcție de volumul de muncă, sau de ingredientul principal).

Te sfătuiesc să salvezi regulat fișierul cu date calendaristice diferite ca să vezi cum a evoluat business-ul tău.

Ești mult mai „hands on” pe business dacă ești atent la cifre.

Publicat pe

Cash flow

Cash Flow / Fluxul de numerar înseamnă modul în care managerul își imaginează că vor evolua banii lui într-o anumită perioadă de timp.

Spus astfel, vă dați seama că acest instrument este deosebit de important pentru conducerea unei firme: să știi ce bani îți vin și când, ce plăți poți să face și când, care sunt plăți obligatorii și care sunt plăți care mai pot fi întârziate (nu e frumos, dar câteodată este sănătos).

Sfatul consultantului este să luați în calcul câteva elemente importante: plățile către stat și sursele de pierdere. Prin evidențierea surselor de pierdere în fluxul de numerar se poate vedea imediat care sunt acestea, de unde apar și, foarte important, modalitatea de închidere. Puteți economisi foarte mulți bani din banii plătiți cu dobânzile.

Fluxul de numerar se crează sub formă tabelară, pe coloană se pun ieșirile (că așa e în viață, întâi dai) și apoi intrările (că așa e în viață, primești după aia!) iar, ceea ce rezultă la final este disponibilul de numerar. Partea frumoasă, cea cu evidențierea surselor de pierdere, cu actualizarea fluxului de numerar, cu analiza investițiilor, abia de aici începe.

Sunt de părere că un instrument de cash flow este esențial pentru o afacere (mică sau mare) dar care trebuie să fie controlabilă și de succes.

Dacă vrei să cumperi un asemenea instrument de pe situl meu, ușor de folosit (chiar dacă nu foarte simplu), poți aici: