costul marginal

Costul marginal

Costul marginal arată costul pentru o bucată suplimentară. Dacă fac 100 de bucăți, cât mă costă să fac 101? Sau, puțin invers, cât mă costă să fac 99?

Vorbim despre cost aici, nu despre preț. Prețul poate rămâne același, costul va diferi. (citește aici articolul despre Break Even Point, este util; revino apoi la acest articol).

Având în vedere că într-un produs sunt costuri fixe și costuri variabile (nu mai reiau teoria, este în articolul menționat mai sus), atunci cu cât am mai multe produse, cu atât costul fix va scădea pe fiecare produs (costurile fixe fiind fixe indiferent de cantitate, dacă le împart la mai multe produse, fiecăruia revine mai puțin); costurile variabile, în schimb (materia primă) sunt aceleași în ponderea costului produsului.

Explicații practice

Într-un covrig bag la fel făină, apă și susan ca să-l fac, dar, cu cât fac mai mulți covrigi, cu atât ponderea salariilor în fiecare scade. La extrem, dacă fac un singur covrig, covrigul ăla ar trebui să acopere salariile, chiria, banca, etc. (sume enorme fixe) și o mică bucățică ce înseamnă făina, apa, susanul. Covrigul ăla ar fi, așadar, extrem de scump, din punctul de vedere al costului. Ca preț, n-aș putea să-l vând peste cost, ar trebui să-l vând cu 1 leu, cât costă normal un covrig cu susan. Deci pierd. Trebuie să știu costul marginal pentru al doilea covrig.

Dacă fac doi covrigi, toate sumele alea care se repartizau pe primul covrig, acum se vor împărți la doi. Trebuie să știu costul marginal pentru al treilea, apoi pentru al patrulea, &c.

Rațiunea pentru costul marginal

Este important de știut câți covrigi trebuie să fac ca să-mi acopăr toate costurile, gândindu-mă că-i voi vinde cu 1 leu (altfel, clienții mei merg în altă parte). După ce am obținut cantitatea, trebuie să compar cu capacitatea de producție: „pot să fac 1.000 (exemplu) de covrigi pe zi? am cuptoare, oamenii sunt dispuși să muncească atât?” Apoi trebuie să compar cantitatea cu piața pe care o am: „există 1.000 de oameni dispuși să cumpere fiecare câte un covrig?” Întrebarea următoare este: „cât mă costă covrigul cu numărul 1001? există clientul 1001? dar cât mă costă covrigul cu numărul 999?” Aceste întrebări sunt foarte importante pentru că stabilesc limitele sistemului de avertizare timpurie. Este foarte posibil să fiu capabil să fac 1.000 de covrigi în bucătăria pe care o am, dar să am nevoie de utilaje suplimentare (sau oameni) pentru covrigul 1.001 . 

Dacă vreți să faceți aceste calcule, mai jos găsiți aici un manual care vă învață să faceți calculele și un fișier care vă face calculele:

Orice întrebare ați putea avea, vă aștept la Contact.

Vă doresc succes în business!