cum calculez costul

Sistemul de avertizare timpurie

Sistemul de avertizare timpurie este un sistem care vă atrage atenția că trebuie să trageți de volan (de volanul business-ului, sigur) pentru că altfel nimeriți în șanț sau în gard.

Citiți, vă rog, articolele de break even point și despre costul marginal, apoi putem reveni aici.

Elemente practice de avertizare timpurie

Ce face sistemul de avertizare timpurie. Să presupunem că aveți o covrigărie pentru care știți care sunt costurile pe total și pe produs. Lucrurile funcționează, clienții vin, produsele sunt bune și se cumpără. Fluxul de numerar funcționează, este pozitiv la finalul fiecărei zile, luni, etc.

Într-o zi angajații vă spun că nu mai vor să muncească pe salariul pe care-l au, ci vor mai mult. Au socotit (mulți știu să socotească banii altora) și covrigăria câștigă foarte mult, așadar ei pot fi plătiți mai bine. Deci, vor mai mult.

Sau, furnizorul de făină vă anunță că de luna viitoare prețul făinii va crește (căutați pe piață și nu găsiți mai ieftin). Sau, furnizorul de apă, sau cel de curent, vă anunță că vă cresc tarifele. Tot felul de fapte bune.

De asemenea, este foarte posibil ca, vis-a-vis, sau lângă covrigăria existentă care vinde covrigi cu 1 leu, să vină un concurent care să vândă covrigi cu 80 de bani (poate că sunt covrigi mai mici, dar dacă și-a pus o reclamă mare, cine mai bagă de seamă dimensiunea covrigului?) Cert este că vă pleacă clienții la concurență.

Ce e de făcut?

Costurile crescute pot fi mutate în preț. Sistemul de avertizare timpurie ne spune care va fi prețul (crescut). Atunci ce va trebui să faceți? Sistemul de avertizare timpurie ne va spune care va fi cantitatea. Trebuie să vă faceți socotelile costurilor maxime pe care vi le puteți permite (ca să știți cât acceptați din pretențiile angajaților – poate acceptați tot ce cer, poate aveți de unde) și care sunt prețurile minime pe care vi le puteți permite (poate puteți să vindeți covrigul cu 60 de bani, și atunci concurența o să gâfâie serios). Sigur, toate aceste modificări vor duce și la schimbări în cantitatea de break even, care, sigur, va crește. Noua cantitate va trebui să fie comparată cu capacitatea de producție (pot să fac atâția covrigi?), cu piața (pot să-i vând?) și va trebuie să treacă prin analiza break even point + 1 și break even point – 1.

Dacă vreți suport pentru aceste calcule, atunci aici găsiți un fișier Excel care vă face calculele și un manual care vă învață clar pașii.

Dacă aveți orice fel de întrebări pe tema asta, vă aștept la Contact.

Vă doresc succes în business!