planul de afaceri

Planul de afaceri

Planul de afaceri reprezintă o proiecție (mentală sau scrisă) a afacerii pe care o propuneți pentru o perioadă de timp. Concret spus, planul de afaceri răspunde la întrebarea „cum va fi afacerea mea peste 3 ani, sau peste 5 ani?”

Dacă vreți versiunea scurtă, puteți merge direct la un model de plan de afaceri. Sfatul meu este, totuși, să continuați să citiți. N-o să vă ia prea mult.

În esență sunt două tipuri de planuri de afaceri: planul de afaceri strategic și planul de afaceri operativ (sunt explicate în continuare pe blog); ca element general, ce este important de știut este că planul de afaceri nu trebuie să se plieze pe vreun fel de formular (pentru finanțare nerambursabilă, de exemplu) ci trebuie să fie voința antreprenorului de a-și modela business-ul (actual sau viitor) într-o anumită formă.

Planul de afaceri strategic

Are ca scop crearea de potențial. Potențialul se crează în cadrul unei structuri care trebuie modificată periodic pentru a ține pasul cu timpurile. Trebuie inovată permanent. Modelul de business din 2008 nu mai e valabil în 2018, nici echipamentele sau competențele. Modificarea și inovarea structurii se face de către oameni care au trei caracteristici: vor, pot și au voie. O să detaliez în curând planul de afaceri strategic. Elementele planului de afaceri strategic nu se modifică foarte des, ci o dată la 3 – 5 ani (suficient de des cât să țină pasul cu timpurile, suficient de rar cât să nu fie costisitor; pentru că modificarea și inovarea structurii sunt extrem de costisitoare)

 

Planul de afaceri operativ

are ca scop transformarea potențialului creat strategic (dacă acesta există) în profit și apoi în cash. O să detaliez în curând planul de afaceri operativ. Planul de afaceri operativ se urmărește în fiecare an, iar în interiorul fiecărui an se urmărește pe perioade.

De aceea, e destul de dificil să spui „îmi fac un business ca să fac bani” pentru că trebuie să ai o idee despre ce trebuie să facă business-ul ăla și cum crează el potențialul de a face bani.

Până când vin cu episoadele 2 și 3, vă urez succes în business!