Practică

Planul de afaceri

Planul de afaceri reprezintă o proiecție (mentală sau scrisă) a afacerii pe care o propuneți pentru o perioadă de timp. Concret spus, planul de afaceri răspunde la întrebarea „cum va fi afacerea mea peste 3 ani, sau peste 5 ani?”

Dacă vreți versiunea scurtă, puteți merge direct la un model de plan de afaceri. Sfatul meu este, totuși, să continuați să citiți. N-o să vă ia prea mult.

În esență sunt două tipuri de planuri de afaceri: planul de afaceri strategic și planul de afaceri operativ (le voi explica pe ambele în cursul săptămânii); ca element general, ce este important de știut este că planul de afaceri nu trebuie să se plieze pe vreun fel de formular (pentru finanțare nerambursabilă, de exemplu) ci trebuie să fie voința antreprenorului de a-și modela business-ul (actual sau viitor) într-o anumită formă.

Strategia are ca scop crearea de potențial. Potențialul se crează în cadrul unei structuri (echipamente, sistem de producție, model de business, în general) care trebuie modificată periodic pentru a ține pasul cu timpurile (un model de business din 2008 nu mai este valabil în 2018) și care trebuie inovată permanent. Modificarea și inovarea structurii se face de către oameni (ar trebui să fie inteligenți ca să poată face asta) care au trei caracteristici: vor, pot și au voie să modifice structura de business. O să detaliez în curând planul de afaceri strategic. Elementele planului de afaceri strategic nu se modifică foarte des, ci o dată la 3 – 5 ani (suficient de des cât să țină pasul cu timpurile, suficient de rar cât să nu fie costisitor; pentru că modificarea și inovarea structurii sunt extrem de costisitoare)

Planul operativ are ca scop transformarea potențialului creat strategic (dacă acesta există) în profit și apoi în cash. O să detaliez în curând planul de afaceri operativ. Planul de afaceri operativ se urmărește în fiecare an, iar în interiorul fiecărui an se urmărește în fiecare trimestru, lună sau chiar săptămână.

De aceea, e destul de dificil să spui „îmi fac un business ca să fac bani” pentru că trebuie să ai o idee despre ce trebuie să facă business-ul ăla și cum crează el potențialul de a face bani.

Până când vin cu episoadele 2 și 3, vă urez succes în business!

Have any Question or Comment?

One comment on “Planul de afaceri

[…] covrigăria are acum structura de business (oameni, echipamente, proces de producție, proces de livrare și încasare). Această structură […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonare la sit via e-mail

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest sit și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

(Dacă scrii adresa de e-mail și apeși "Abonare" vei primi mail-uri pe adresa pe care mi-ai lăsat-o; voi considera că ai citit Politica de Confidențialitate)

Link-ul de dezabonare este mai jos.
Have no product in the cart!
0
%d blogeri au apreciat: