Practică

Planul de afaceri strategic

Planul de afaceri strategic ne arată poziția pe care proprietarul o vrea pentru businessul său în viitor (un viitor destul de apropriat, 3 – 5 ani).

De aceea, planul de afaceri strategic începe cu trei capitole esențiale pentru drumul pe care business-ul trebuie să-l parcurgă: misiunea, viziunea și valorile.

Misiunea firmei spune care este scopul înființării ei: spre exemplu, dacă ne gândim la covrigăria din articolele anterioare, să presupunem că misiunea ei este să facă cei mai buni covrigi din lume.

Viziunea, păstrând exemplul, ar fi să fie în top 5 al covrigăriilor mondiale și să se vorbească despre această covrigărie (ar trebuie să-i dăm deja un nume, prea am folosit-o drept exemplu) la emisiunile culinare.

Valorile covrigăriei se pot împărți în două (nu este obligatoriu): valorile interne, cele care se comunică de la management spre angajați și valorile externe, cele care se comunică de la covrigărie spre clienți și furnizori. Valorile trebuie să fie congruente cu misiunea și cu viziunea, adică cu speranța de a fi în top 5 mondial cu cei mai buni covrigi din lume. Astfel, putem presupune că valorile interne ale covrigăriei vor fi munca, cinstea și curățenia (sunt trei absolut întâmplător), iar valorile externe vor fi calitatea, prospețimea și viteza de servire.

Deja, având aceste elemente, covrigăria noastră are un drum strategic: știe unde trebuie să ajungă, știe care sunt produsele pe care trebuie să le facă și cu ce fel de utilaje, știe cum trebuie să fie angajații pe care-i va lua pe drumul ăsta, știe cum va alege furnizorii de ingrediente.

Astfel, o covrigărie care visează la top 5 mondial nu va avea utilaje vechi, ruginite și nu va amesteca coca cu mâna. Ingredientele nu vor putrezi în frigidere iar angajații ei nu vor fi delăsători, murdari, nu vor sta de vorbă între ei în timp ce clientul așteaptă să cumpere un covrig. Covrigăria cu pricina va avea cele mai noi utilaje, spațiul de preparare va fi separat (eventual) de spațiul de servire cu un geam astfel încât clientul să vadă cum se fac covrigii și ce se pune în ei, să vadă că firma își respectă valorile enunțate. Angajații vor fi curați, rapizi, vor ști să folosească instrumentele, echipamentele, etc.

Dacă inițiatorul și viitorul proprietar al business-ului nu are resurse să cumpere cele mai faine utilaje, atunci viziunea lui nu ar trebui să fie să intre în top 5 mondial, ci să fie cea mai vizitată covrigărie din cartier (este o viziune la fel de utilă și utilă strategic ca și cea anterioară).

Așadar, covrigăria are acum structura de business (oameni, echipamente, proces de producție, proces de livrare și încasare). Această structură este generatoare de potențial, care, la rândul lui, trebuie transformat ulterior în profit și cash. Transformarea se face în fiecare zi, săptămână, lună, trimestru, semestru, an.

Am făcut mențiunea de timp de 3 – 5 ani și trebuie să explic: viața economică se mișcă foarte repede în direcții destul de puțin anticipate. O perioadă de 5 ani este rezonabilă ca anticipare a viitorului: ne dăm seama dacă covrigăria are vreo șansă să fie în top 5 mondial; putem ști ce fel de echipamente de covrigărie apar (poate că apar vre-un fel de roboți care spun singuri când au nevoie de făină, unt sau susan, sau roboți care analizează prospețimea ingredientelor și le refuză pe cele care sunt aproape de termenul de expirare). Păstrarea unui model de business (într-o lume care se mișcă atât de rapid) mai mult de 5 ani mi se pare păgubos, chiar dacă modelul de business și-a arătat valoarea și, din potențialul creat, a reușit să facă profit și cash; la un moment dat va intra pe o pantă descendentă dacă nu va fi schimbat, inovat, modificat, etc.

Voi pune în curând un instrument Excel care este util la analiza strategică a business-ului.

Despre planul de afaceri operativ în articolul următor.

Până atunci, vă doresc succes în business!.

Have any Question or Comment?

One comment on “Planul de afaceri strategic

[…] esență sunt două tipuri de planuri de afaceri: planul de afaceri strategic și planul de afaceri operativ (le voi explica pe ambele în cursul săptămânii); ca element […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonare la sit via e-mail

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest sit și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

(Dacă scrii adresa de e-mail și apeși "Abonare" vei primi mail-uri pe adresa pe care mi-ai lăsat-o; voi considera că ai citit Politica de Confidențialitate)

Link-ul de dezabonare este mai jos.
Have no product in the cart!
0
%d blogeri au apreciat: