Practică

Planul de afaceri operativ

Planul de afaceri operativ arată care este proiecția business-ului pentru 1 – 3 ani, cel mult. Suplimentar, arată asta de o manieră rotativă, adică la fiecare an care se termină se adaugă un an la finalul perioadei, astfel încât să avem permanent în față de 3 ani de proiecții.

Elementul esențial, pilonul central al planului de afaceri operativ este calculația de costuri care duce la planificarea de cantități. Fără aceste două elemente nu are sens nici un fel de gândire ulterioară. Trebuie să știi cât te costă să fabrici ce vrei să fabrici (produse, servicii, transport, construcții, etc.) și câte vrei să faci ca să fii pe 0.  (Vezi aici un articol important pe tema asta). Evident, ca să știi asta trebuie să știi (sau să ai deja, dacă business-ul există) un plan de producție, modul în care sunt organizate utilajele, inginerii, muncitorii, etc. Toate astea duc la bani, la costuri, atât fixe cât și variabile. Separarea lor este utilă pentru ca putea calcula costul pe produs. După ce aveți informațiile astea (și știți că piața acceptă cantitatea aia de produse sau servicii pe care le fabricați, pentru că altfel fabricați pe stoc ca Ceaușescu și la un moment dat, dacă nu vindeți, banii se termină) vă apucați de gândit elemente suplimentare: finanțare bancară sau nerambursabilă (atenție la costul banilor, care se pune la costurile fixe) dacă veți face sau nu sponsorizări cuiva, dacă veți acționa pentru reducerea amprentei de carbon (costuri care duc la creșterea costurilor fixe), etc.

Pe lângă calculația de costuri, un rol extrem de important în conducerea business-ului operativ îl are fluxul de numerar. Trebuie să știți permanent ce bani aveți,  câți bani aveți de încasat și câți bani aveți de dat. Este important ca la finalul perioadei (săptămână, lună, trimestru, etc.) să nu rămâneți fără bani, să nu ajungeți în imposibilitate de plăți. În fișierul de analiză al firmei aveți o pagină de indicatori de lichiditate care vă atrag atenția dacă vă îndreptați către firul roșu.

Planul de afaceri operativ, spre deosebire de planul de afaceri strategic (care este cu multe cuvinte) este cu foarte multe cifre care trebuie să ne facă să tragem repede de volan în direcția corectă (sperăm noi); asta înseamnă atenție foarte mare la drum și, permanent, mâinile pe volan!

Vă doresc succes în business!

Have any Question or Comment?

2 comments on “Planul de afaceri operativ

[…] Despre planul de afaceri operativ în articolul următor. […]

[…] esență sunt două tipuri de planuri de afaceri: planul de afaceri strategic și planul de afaceri operativ (le voi explica pe ambele în cursul săptămânii); ca element general, ce este important de […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonare la sit via e-mail

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest sit și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

(Dacă scrii adresa de e-mail și apeși "Abonare" vei primi mail-uri pe adresa pe care mi-ai lăsat-o; voi considera că ai citit Politica de Confidențialitate)

Link-ul de dezabonare este mai jos.
Have no product in the cart!
0
%d blogeri au apreciat: