planul operativ

Planul operativ

Planul operativ arată care este proiecția business-ului pentru 1 – 3 ani, cel mult. Arată asta de o manieră rotativă: la fiecare an care se termină se adaugă un an la finalul perioadei. Avem permanent în față de 3 ani de proiecții.

 

Calculația de costuri în planul operativ

Elementul esențial, pilonul central al planului operativ este calculația de costuri care duce la planificarea de cantități. Fără aceste două elemente nu are sens nici un fel de gândire ulterioară. Trebuie să știi cât te costă să produci și să livrezi. Câte trebuie să faci ca să fii pe 0.  (Vezi aici un articol important pe tema asta). Evident, ca să știi asta trebuie să ai un plan de producție. Să știi modul în care sunt organizate utilajele, inginerii, muncitorii, etc. Toate astea duc la bani, la costuri, atât fixe cât și variabile. Separarea lor este utilă pentru ca putea calcula costul pe produs.

După ce aveți informațiile astea (și știți că piața acceptă cantitatea aia de produse sau servicii pe care le fabricați, pentru că altfel fabricați pe stoc ca Ceaușescu și la un moment dat, dacă nu vindeți, banii se termină) vă apucați de gândit elemente suplimentare. Acestea se referă la finanțare bancară sau nerambursabilă (atenție la costul banilor, care se pune la costurile fixe) dacă veți face sau nu sponsorizări cuiva, dacă veți acționa pentru reducerea amprentei de carbon (costuri care duc la creșterea costurilor fixe), etc.

 

Cash-ul în planul operativ

Pe lângă calculația de costuri, un rol extrem de important în conducerea business-ului operativ îl are fluxul de numerar. Trebuie să știți permanent ce bani aveți,  câți bani aveți de încasat și câți bani aveți de dat. Este important ca la finalul perioadei (săptămână, lună, trimestru, etc.) să nu rămâneți fără bani, să nu ajungeți în imposibilitate de plăți. În fișierul de analiză al firmei aveți o pagină de indicatori de lichiditate care vă atrag atenția dacă vă îndreptați către firul roșu.

Planul de afaceri operativ, spre deosebire de planul de afaceri strategic (care este cu multe cuvinte) este cu foarte multe cifre care trebuie să ne facă să tragem repede de volan în direcția corectă (sperăm noi); asta înseamnă atenție foarte mare la drum și, permanent, mâinile pe volan!

Vă doresc succes în business!