Practică

Finanțări nerambursabile

Photo by rawpixel on Unsplash

Câteva sfaturi pentru cei care vor să acceseze finanțări nerambursabile

A. Gândirea trebuie să fie proprie: trebuie să știți foarte bine ce business vreți să faceți, înainte de a completa planul de afaceri după modelul finanțatorului. Asta se face separat, pe un caiet sau pe laptop și vă schițați planul afacerii, Descărcați de aici un model de plan de afacere. După ce vă faceți gândirea și toate calculele, începeți să completați modelul lui. Vă va fi mult mai simplu, pentru că veți avea răspuns la toate întrebările planului și veți câștiga foarte mult timp.

B. Finanțarea trebuie să ajute: când cereți o finanțare nerambursabilă, este posibil să vină cu anumite constrângeri: să angajați un număr de oameni, să cumpărați un anumit tip de echipamente, să faceți afaceri preponderent la sate sau în zone defavorizate, etc. Nu vă abateți de la gândirea inițială ca să obțineți banii, decât dacă ideile sunt favorabile business-ului. Nu angajați mai mulți oameni decât aveți nevoie, nu cumpărați alte echipamente decât cele de care aveți nevoie. Paguba pe care o poate provoca o abatere de la drum poate fi mult mai mare decât finanțarea respectivă.

C. Citiți cu atenție grila de punctaj: înainte de a începe completarea modelului de plan de afaceri al finanțatorului, citiți grila de punctaj ca să vedeți pentru ce se dau punctele. Proiectele cu puncte mai multe se vor plasa mai în față la coada banilor. Gândiți-vă (înainte să scrieți) la ce vă plasați cel mai bine la punctaj și scoateți acest lucru în evidență atunci când scrieți planul.

D. Explicați cu mare atenți și cu multe detalii afacerea pentru care cereți banii: trebuie ca evaluatorul să înțeleagă ce vreți să faceți fără să vorbească cu Dumneavoastră. Mai ales dacă este o afacere atipică și cu multe elemente de noutate (în special din zona de IT), trebuie să dați cât mai multe detalii. Dincolo de elementele tehnice, evaluatorul trebuie să înțeleagă cine este clientul și pentru ce serviciu sau produs ar trebui să plătească.

E. Verificați cu atenție elementele opționale: acelea sunt elemente ajutătoare pentru Dvs. ca să explicați niște puncte obligatorii. Folosiți-le, nu vă gândiți că dacă sunt opționale, puteți să nu le completați. Pentru evaluator sunt extrem de utile să-și dea seama dacă stăpâniți business-ul, piața, concurența, clienții, furnizorii, etc. Dacă le completați și-l convingeți pe evaluator, veți lua puncte în plus și vă așezați mai în față la coada banilor.

F. Faceți calculul de break – even (cantitatea pe care trebuie să o produceți și să o vindeți ca să fiți pe 0). Fiți sigur că știți care vă e cantitatea și explicați astfel evaluatorului că știți business-ul, înțelegeți piața, produsul, furnizorii și timpul. Explicați (cu lux de amănunte dacă aveți loc) cum ați făcut socoteala de break even, Dacă vreți un sprijin pentru calculul de break even, click aici.

E. Verificați elementele adiacente, precum IT, reducerea amprentei de carbon, elementele sociale pe care vi le cere solicitantul. Dacă realizați (normal) unul dintre aceste elemente, explicați-l cât mai pe larg. Dacă nu realizați, nu forțați să scrieți că realizați (spre exemplu, reclama pe facebook nu este IT); evaluatorii nu sunt proști și se prind dacă cineva forțează punctajul.

F. Verificați toate calculele: și chiar vreau să spun toate. De-asta vă sfătuiesc să vă faceți calculele separat, înainte de a le trece în formularul finanțatorului. Verificați sumele de tranșe de finanțare, verificați cu mare atenție proiecțiile financiare și, iarăși, cu mare atenție, bugetele. Nu exagerați cu veniturile și nu minimizați cheltuielile (repet, evaluatorii nu sunt proști). Cifrele sunt primele elemente la care se uită evaluatorul (pentru că sunt cel mai simplu de verificat), apoi trece la citit. Dacă l-ați convins că vă pricepeți la cifre (afacerea se bazează pe cifre, nu uitați asta nici un moment), atunci va trece mult mai rapid peste explicații. Dacă aveți nevoie de sprijin pentru proiecțiile financiare, atunci click aici.

Sper că povestea de mai sus vă este utilă în elaborarea unui plan de afaceri pentru finanțări nerambursabile.

Vă doresc succes în business!

Have any Question or Comment?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonare la sit via e-mail

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest sit și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

(Dacă scrii adresa de e-mail și apeși "Abonare" vei primi mail-uri pe adresa pe care mi-ai lăsat-o; voi considera că ai citit Politica de Confidențialitate)

Link-ul de dezabonare este mai jos.
Have no product in the cart!
0
%d blogeri au apreciat: