Photo by rawpixel on Unsplash

Sfaturi pentru antreprenorii de început

Câteva sfaturi inițiale pentru antreprenorii care încep acum drumul spre succes:

A. Firma și antreprenorul sunt două chestii complet diferite

antreprenorul este persoană fizică, firma este persoană juridică. Chiar dacă cele două sunt legate, legătura asta nu e atât de puternică încât cele două se amestece. Cele două vor avea contabilități diferite, banii firmei nu sunt automat banii antreprenorului! (mi-a povestit mai demult un antreprenor cum a cumpărat un telefon din banii firmei și i l-a făcut cadou iubitei lui – nu se face așa ceva!). Banii firmei devin banii proprietarului în urma unor proceduri contabile – întrebați-vă contabilul care este metoda.

 

B. Gândiți când începe firma să facă bani

când porniți o firmă, nu veți câștiga bani începând de a doua zi, sau din a doua lună. Posibil să nu câștigați bani nici începând din al doilea an! Trebuie să trăiți din economii până când veți începe să câștigați bani de pe urma firmei

 

C. Set de indicatori de urmărit

Stabiliți-vă un set de indicatori pe care să-i urmăriți, să vedeți dacă firma merge cum trebuie. Gândiți-vă la indicatori simpli care vi se potrivesc.

Descărcați de mai jos un set simplu, la prețul unei cafele:

 

D. Fiecare ce face

Gândiți care sunt rolurile clare pentru fiecare angajat și cum este plătit. Nu veți avea supriza să aveți suprapuneri de roluri și apoi unul să ceară mai mulți bani pentru că a făcut și treaba altuia. Faceți fișe de post pentru fiecare angajat care să fie cât mai clare și în care atribuțiile să nu se suprapună. Dacă ulterior, vedeți că unul dintre ei este mai descurcăreț, atunci, sigur, puteți să-i actualizați atribuțiile și beneficiile.

 

E. Flux de producție optim (cel puțin)

Dacă firma Dvs. are un anumit grad de complexitate și aveți un flux de producție, faceți ca acest flux să fie cât mai natural, cât mai fluid. Nu îngrămădiți și nu încurcați utilajele între ele, asigurați spațiu pentru angajați să nu se încurce unii pe alții. Nu trebuie să existe stocuri de semifabricate între diverse faze ale producției, ce produce unul, celălalt trebuie să poată prelua imediat. Dacă au viteze de producție diferite, atunci faza cu viteză mică trebuie suplimentată, sau cea care are viteză mare trebuie încetinită, dar fără să aveți utilaje și oameni care stau (că stau pe banii Dvs.!)

 

F. Aveți grijă la bani și la stocuri

Încercați să aveți același ritm de încasări și plăți, astfel încât să aveți permanent bani în cont și să apelați cât mai puțin la overdraft. Nu plătiți mai repede de termen (dar nici după, că nu-i bine) și încasați-vă clienții la timp. Încercați să impuneți furnizorilor ritmul de plăți pe care-l aveți de la clienți. Menționez și stocurile, pentru că stocurile reprezintă bani blocați (au fost cheltuiți dar n-au intrat în produs, nu s-au recuperat de la client prin preț).

 

G. Concurența

Comparați-vă, permanent, cu competitorii. Benchmarking! Puteți face această comparație prin observație directă (ce produse au ei, ce prețuri, cum vând, ce salariați, ce mesaje către piață, etc.) Sau, dacă aveți informații (iar informațiile care vă trebuie sunt publicate pe www.mfinante.ro secțiunea „Informații fiscale și bilanțuri”) puteți vedea ce cifre au ei. Descărcați de aici un fișier cu indicatori complecși și cu posibilitatea de a vă compara cu concurența. (benchmarking).

 

H. Sfaturi inițiale finale

dacă aveți vreo disfuncționalitate în firmă, nu vă gândiți automat că banii sunt problema și că dacă ați avea mai mulți, ați reuși să treceți peste și nu mergeți imediat la bancă să cereți o finanțare; o puteți primi, sigur, dar vine cu costuri care se așează peste cele pe care le aveți deja; Gândiți-vă, mai întâi, dacă nu puteți rezolva cu resursele pe care le aveți; sfătuiți-vă cu un consultant; eventual, scrieți-mi mie în formularul de contact; nu vă costă nimic, nici întrebarea, nici răspunsul.