sfaturi avansate

Sfaturi pentru antreprenori avansați

Sfaturi avansate sunt utile dacă:

  1. ați depășit faza de companie mică, și nu mai sunteți omul orchestră;
  2. începeți să aveți oameni angajați și să delegați din responsabilitățile pe care le aveați, inclusiv din cele de management (!);
  3. simțiți că afacerea se stabilizează financiar, dar încă trebuie să jonglați cu multe mingii și mai scăpați din ele;

atunci, citiți mai jos:

Orice companie trebuie să fie structurată pe trei (eventual patru, veți vedea la final) nivele (nu ierarhic):

 

A. Nivelul de comandă & control

adică nivelul de management strategic, cel care știe unde trebuie să ducă firma. De la acest nivel se dau comenzile, care trebuie să fie coerente perfect cu strategia (adică fiecare comandă trebuie să ducă la îndepliniarea unei bucățele de strategie) și de aici se controlează îndeplinirea comenzilor și a sarcinilor.

Dacă vreți o companie modernă, bazată pe Agile, scrum, kanban, este absolut ok, ăsta este viitorul. Dar trebuie să știți care sunt elementele pe care se bazează Agile. Neștiind asta, și mergând la Agile fără nici o bază, este ca și cum ați încerca să compuneți simfonii fără să știți gama do major și solfegiile. Firma se poate rupe în câteva luni. Agile este un sistem foarte fain, dar este greu de ținut în frâu. Este ca și cum ați învăța să conduceți pe Trabant și apoi v-ați urca la volanul unui Ferrari. Cred că m-am făcut înțeles.

Aici la comandă și control intră un subnivel extrem de important, anume nivelul de controlling. Despre el voi face un articol ulterior. Este legătura dintre nivelul A și nivelul B.

 

B. Nivelul de creare de valoare

aici este cel mai important nivel și trebuie să i se acorde o importanță maximă. Este nivelul operativ cel mai evident. Aici se fac banii.

Creați-vă o hartă a creării de valoare (hartă în cel mai pur sens al cuvântului, cu creionul pe planul firmei). Vizualizați pe unde intră materia primă, ce se întâmplă cu ea, pe unde merg semifabricatele din ce în ce mai spre produs finit, pe unde ies din firmă, cum ajunge produsul la client.

Apoi, în sens invers, harta banilor.  Vizualizați cum vin banii de la client, în cât timp, cum se distribuie în cadrul firmei, cât merge înapoi pe fluxul productiv, cât merge la administrativ (aici veți avea surprize minunate!). Veți vedea cât din capacitatea firmei este destinată generării de cash și de profit.

Apoi încercați să vedeți care sunt elementele indispensabile producției (inclusiv de la administrativ) și care sunt lucrurile de care vă puteți lipsi (iar o să aveți surprize faine!) sau puteți să le subcontractați mai ieftin. De asemenea, la fluxul de producție, verificați cu mare atenție dacă nu puteți face îmbunătățiri (sub aceste cuvinte simple se ascunde extrem de multă muncă și studiu pe care le pun în slujba clienților mei). Mici îmbunătățiri care să ducă la echilibrarea fluxului de producție pot aduce economii incredibile. Dacă vreți să căutați rapid pe net, căutați value stream mapping.

 

C. Nivelul de leadership

nivelul la care oamenii ascultă de alți oameni care se impun natural ca lideri (chiar dacă nu sunt formal leaderi); pot fi oameni toxici care să otrăvească lucrurile în jurul lor sau pot fi oameni care să împingă firma înainte. Evident, este important ca leaderii naturali să fie pe poziții de coordonare. Dacă cei care sunt pe poziții de coordonare nu se impun ca leaderi, trimiteți-i la un curs de leadership. (Dacă nu merge, nu merge, trebuie alții).

De asemenea, și Dvs., ca manager, trebuie să fiți leader, să puteți ordona, comanda și munci cot la cot cu oamenii pe care-i conduceți. Tot aici intră un element strategic valoros: încercați să vă înconjurați de oameni care vă împărtășesc valorile (cele proprii și cele ale companiei). Vă amintiți de articolul de management strategic? Sigur, dacă printre valorile Dvs. se numără cinstea și hărnicia, nu vă veți înconjura de oameni hoți și leneși, dar este posibil să se strecoare careva. Acel careva va otrăvi locul în jurul lui. Așadar, atunci când veți comanda (de pe poziția A) recrutarea unui om pentru o anumită poziție, să știți despre ce este vorba.

Nivelul de leadership este esențial, în special dacă vă gândiți la companie Agile, pentru echipele de tip scrum.

 

D. Administrația ca furnizor de servicii

Administrația trebuie să existe ca furnizor de servicii pentru nivelul B, cel care crează valoare. Acesta nu trebuie să-și bată capul cu elemente birocratice care pentru ei nu sunt necesare. Ei sunt ocupați cu crearea de valoare și se vor comporta ca atare. Administrația trebuie să-i sprijine permanent în orice problemă (nu să inventeze piedici – contabile de cele mai multe ori – ca să justifice inactivitatea).

Succes în business!