cum calculez costul

Cum calculez costul

Trebuie să știu costul pe bucată, costul unitar. Pentru asta voi începe prin a aduna toate costurile directe care intră în produs (să păstrăm exemplul cu covrigăria): voi aduna valorile de făină, cu cele de la sare, cu cele de la apă, cu cele de la mac. Suma asta o să-mi dea costul de materie primă pentru o cantitate de covrigi (să zicem 100) sau pentru un covrig.

Dar covrigii trebuie să fie copți într-un cuptor care consumă curent, gaz, etc. Fac socoteala ce consumuri am eu pentru o perioadă de timp (să zicem 5 ore). Includ aici și consumurile de pregătire a cuptorului, perioada în care cuptorul nu e productiv. Apoi, mă gândesc câți covrigi se coc în cuptorul ăla în 5 ore. Să zicem că 1.000 de covrigi. Fac socoteala astfel, apoi adun cu suma de mai sus. Am deja costul unui covrig copt.

Dar, la cuptor sunt niște oameni care muncesc, care trebuie puși și ei la socoteală. Voi socoti salariul oamenilor de la cuptor, fac socoteala pe aceleași 5 ore și văd cât costă un covrig copt la care a muncit cineva.

Dar, covrigii se fac într-un spațiu care costă (chirie sau amortizare, tot bani sunt). Cineva vinde covrigii ăștia, are o casă de marcat care și aia costă. Fac socoteala pe aceleași 5 ore (este important să folosesc același timp pentru toate socotelile, egal că este 1 oră, 5 ore sau 1 lună). Voi avea astfel, costul unui covrig produs și vândut.

Să presupunem că din calcule a reieșit că în 5 ore se fac 1.000 de covrigi. Dar, eu știu, din experiența mea și a altora, că nu pot vinde decât 800 de covrigi în 5 ore. Atunci, ori voi face doar 800 și refac calculele, ori voi împărți costul a 1.000 de covrigi la 800, iar fiecare covrig va ieși puțin mai costisitor.

Rezultatul este costul covrigului meu.

Prețul trebuie să acopere integral costul, să genereze ceva bani pentru o viitoare investiție și să genereze ceva bani și pentru mine. Acest „ceva” depinde foarte multe de strategia și de scopurile pe care mi le-am propus.

Ce fac dacă am mai multe tipuri de covrigi, eventual am și pateuri cu brânză? Răspunsul este în episodul următor.

Succes în business!